Satılık Kafkas Çoban
12 bin yıldan daha uzun bir süredir insanoğlunun yanında çeşitli rollerle yer almıştır. Bu roller çoğu zaman av partneri, koruyucusu ve arkadaşı olarak süregelmiştir. 400’den fazla ırkı olan bu etobur hayvan, dünyanın en geniş coğrafyasına yayılan ve en çok beslenen 2 evcil hayvanından biridir. Köpeklerin işlevleri toplumdan topluma farklılık gösterir. Örneğin, Antik Mısır’da köpek kutsal sayılırken, günümüzde ise bekçi, yük hayvanı, bazı ülkelerde ise yiyecek olarak kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra engellilere yardım, arama kurtarma köpeği olarak daha karmaşık görevlerde kullanılmaktadır.
Köpeklerinde insanlar gibi 5 duyusu vardır. Bunların en gelişmişi koku alma duyusudur. Türler arasında farklılık gösterse de her köpeğin koku alma duyusu üst seviyededir. Görme duyuları ise koku alma kadar gelişmemişlerdir. Renk konusun fazla iyi olmayan gözleri karanlıkta insanlardan daha iyi görseler de, fazla ışıkta görme kapasitelerinde düşüş olur. Gözleri yanda olduğu için geniş görüş açısına sahiptirler.
Köpeklerin ömürleri ırktan ırka değişmektedir. Ancak günümüzde veterinerlikteki gelişmeler sayesinde ortalama köpek ömrü uzamıştır. Genellikle küçük ırklar büyük ırklardan daha uzun yaşar. Köpekler sosyal canlılardır. Bu sebepten insanlarla ya da köpeklerle yaşamayı yalnız yaşamaya tercih ederler. Araştırmalara göre köpekler ataları sayılan kurtlar gibi sürü hayvanıdır ancak küçük yaştan insanlarla yaşamaya alışabilir. Yapılan araştırmalar ise doğumdan sonraki ilk dönemde insanlardan ayrı tutulan köpekler, kendi cinsleriyle bir arada yaşama eğilime sahip olduğunu gösterdi.
Köpek yavruları sağır, kör yani tamamen anneye bağımlı olarak dünyaya gelirler. Anneleri ise içgüdüsel olarak yavrularını emzirir ve korur. En güvendiği kişi haricinde yanlarına kimseyi yaklaştırmazlar. 10-14 gün sonrasında yavruların gözleri ve kulakları açılır. Etraflarını keşfetmeye başlar ve yerlerine alışırlar. İlk 20 gün boyunca alıştıkları bu ortamdan alınmaktan hoşlanmazlar. Köpeklerin kişilik gelişimi olgunluğa erişene kadar devam eder. Davranışlarda ırklar arası değişiklikler gözlenebilir. Kabaca örnek verecek olursak, çoban köpekleri iş yapmaya odaklı davranış sergilerler, av köpekleri ise maceracı olurlar, bekçi köpekleri küçük yaşlardan beri bulundukları bölgeyi korumaya başlarlar. Köpek beslemek isteyenler ise ırkların bu karakteristik özelliklerine göre seçim yapabilirler. Örneğin Satılık Kafkas Çoban köpeği almak isteyen biri besleyeceği bu ırkın kendine has özelliklerini bilmek isteyecektir.
Kafkas Çoban Köpeği Nasıl Bir Irktır?
Son derece güçlü bir yapıya sahip bekçi köpekleridir. Halk arasında Kars Çoban Köpeği olarak bilinen bu hayvan, Türkiye’nin kuzeydoğusunda yüksek vadilerde ve dağlarda sığır veya at çobanlığı yaptıkları için bu ismi almışlardır. Kafkas çoban köpekleri dik kafalı oldukları için eğitilmeleri zordur. Ancak otoriter biri tarafından eğitilebilirler. Eğitim safhasında öğretilen yanlış komutların sonradan düzeltilmesi çok zordur, bu sebeple eiğitim sırasında çok dikkatli davranılmalıdır. Çok güçlü oldukları için küçüklükten itibaren sahibi ile arasında güçlü sevgi bağı oluşması gerekir. Eğitim verirken tutarlı davranışlar sergilerseniz, köpek üzerindeki otoritenizi kaybetmezsiniz.
Eğitim sırasında sert fiziksel müdahaleler yerine, ödül ve ceza yöntemini uygulamanız daha yerinde olur. Günde 2 defa beslemek yeterlidir. Kuru mama dışında ek gıdalar verilebilir. Fazla et ishal yapacağından, gıdalardaki et oranına dikkat edilmelidir. Uzun tüylü oldukları için, düzenli olarak taranmaları şarttır. Dişlerinde birikebilecek bakteriler kötü koku yapabileceğinden, diş bakımları aksatılmamalıdır. Doğal ortamda yaşayanlar kendilerini sıklıkla temizlerler ancak haftada 1 kerede olsa yıkamanızın faydası olacaktır. Eğer bu bilgiler ışığında bir Kafkas çoban köpeği beslemek istiyorsanız asla pişman olmayacaksınız. Satılık Kafkas Çoban köpeği aldınız ve eğitim aşamasında doğru yolu izlediniz ve sonunda aranızda çok güçlü bir sevgi bağı oluşacaktır.
Satılık Kafkas Çoban
Yorum Yaz