Kopay cinsi köpekler ülkemizde koku alma yöntemi ile avını bulan ve kovalaya bilen av köpeklerine verilen genel bir isimdir. Kopay köpeğin asıl ismi Transylvanian Hound’dur. Kopay Cinsi Köpeklerin Transilvanya tazısı olarak ta anılmaktadır. Kopay ırkı köpeklerin tüy yapısı kısa ve oldukça güçlüdür. Kopayların tüy rengi siyah ve başında, boynunda, ayaklarında ve kuyruğunda bulunmak üzere kahverengi veya beyaz lekelidir. Kopay cinsi köpekler iki farklı cinse ayrılmaktadırlar. Bacak yapıları uzun olan Kopay cinsi köpeklerin yerden yükseklikleri 56-66 cm’dir. Kopay cinsi köpeklerin Kiloları beslenmelerine göre değişiklik göstere bilmektedir. Kopayın bu cinsi büyük avlar (geyik, domuz) konusunda kendilerini geliştirmişlerdir. Bacak yapıları kısa olan Kopay cinsi köpeklerin ise yerden yükseklikleri ise 46 – 53 cm’dir ve daha çok küçük hayvan (tavşan, kuş) avların da kullanılmaktadırlar. Koy cinsi köpeklerin ortalama yaşam süreleri 12 ile 15 yıl arasında değişmektedir.
Kopay Cinsi Köpeğin Irkı
Kopay cinsi köpeklerin ırklarının kökeni Macaristan’dır. Macar burjuva sınıfına ait kişiler tarafından orta çağ boyunca çok gözde bir av köpeği olarak Macarlar tarafından kullanılmıştır. Macaristan’da bulunan av köpeği cinsleri i ile Avrupalı ticaret yapan kişiler tarafından Macaristan’a getirilen farklı av köpeği ırklarının çaprazlanması sonucu meydana gelmiştir. İkinci dünya savaşından sonra Rumen hükümeti tarafından kopay cinsi köpekler ülkelerindeki Macar işgalini hatırlattıkları için ortadan kaldırılma tehlikesi ortaya çıkmış ve bunun sonunda da Kopay cinsi köpeklerin kısa bacaklı ırkı büyük ölçüde ortadan kaldırılmıştır. Kopay köpek cinsinin yaşamış olduğu tehlikeden sonra Macar köpek üreticileri Kopay cinsi köpeğin ortadan kalkmaması için çok gayretli bir şekilde çalışmalarını gerçekleştirmiştir ve Kopay cinsi köpekler bu çalışmalar sonucunda 1968 yılında tekrardan sayıları çoğalarak yok olma tehlikesini atlatmışlardır.. Kopay cinsi Köpekler Avrupa kıtasında çok fazla kullanılmasa da Amerika Birleşik Kennel Club tarafından 2006 yılında kabul edilmiştir.
Kopay Cinsi Köpeğin Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Kopay cinsi köpeğin bakımı kolay olan köpek cinslerinin başında yer almaktadır. Kopayların Tüy yapısı kısa ve sert olduğundan dolayı sık sık fırçalanmaya gerek duymaz. Fakat kopayların bahar aylarında tüy dökme dönemleri olduğundan dolayı tüylerinin daha fazla fırçalanması gerekir. Tüy dökme dönemleri olmadığı sürece e haftada bir kere fırçalanması kopaylar için yeterli olacaktır. Kopay cinsi köpeklerin yıkanması köpeğin kirlenmesine göre değişik göstermektedir. Fakat kopayların ayda bir kereden fazla yıkanılmaması gerekmektedir. Kopay cinsi köpek av köpeği olduğu için çok hareketlidir ve enerjisi oldukça yüksektir. Kopayların mutlu olabilmesi için devamlı olarak ava götürülmesi gerekmektedir. Eğer Kopayların ava gitme imkanları yok ise günlük en az 1 saat yoğun bir şekil de yürüyüşler ya da ciddi egzersizler yapılmalıdır. Bu tür yürüyüşler ve egzersizler yapılmadığı taktirde tembelleşir ve kilo alımı normalinden fazla olmaktadır. Kopaylar avdan döndükleri zaman genel bir bakımı yapılmalı patilerinin arasında ve kulak içlerinde pislik olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kopay cinsi köpeklerin Kulaklarının içi oldukça önemlidir ve haftada bir kez veterinerlerden kolaylıkla temin edilebilecek olan losyonlar ile temizlenmelidir. Diş bakımı için ise haftada 2 – 3 defa fırçalanması yeterli olacaktır.
Kopay Cinsi Köpeklerin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Kopay cinsi köpekler eğer evde besleniyor ise sadece kuru mama ile beslenmeleri yeterli olacaktır. Fakat Kopay cinsi köpek av için besleniyor ise köpeğin avlanma güdülerinin kaybedilmemesi için avlanılan hayvanların bir parçası kopay cinsi köpeklere verilmelidir. Satılık kopay fiyatları özelliklerine ve büyüklüklerine göre değişiklik göstermektedir.
Satılık Kopay Fiyatları
Yorum Yaz