köpek eğitimi

Köpek eğitimi cezalandırma

Köpeğimizi pozitif cezalar ile eğitmeliyiz

İyi eğitilmiş bir köpek ve onunla yaşanan ortak hayatın kalitesi ile doğru orantılıdır. Bunun nedeni eğitimli köpeğin her alanda sağladığı uyum ve kazanımların yaşadığımız ortak hayatı olumlulaştırmasıdır. Yani kısaca eğitimli bir köpek ile yaşamanın kolaylığı için köpekler eğitilir. Eğitim dediğimiz olgu ise çeşitlidir. İlk eğitimi haliyle tuvalet eğitimi olur. 2 aylıktan itibaren verilmeye başlanan tuvalet eğitimi için 3 aylık bir süreç gözden çıkarılmalıdır. Ancak bu küçük dostumuz hemen bir şeyleri kavrayamayacaktır. İstenmeyen şeyleri de yapacaktır. Çünkü o daha yavru ve bunun bilincine varamaz. Eğitimde ödül ve pozitif cezayı kullanmanız gerekecektir. Köpek eğitimi cezalandırma ise öncelikle pozitif olacaktır. Bu demek oluyor ki şiddet kullanmıyoruz. Elimizi sadece onu okşamak ve sevmek için kullanıyoruz. Cezadan kastımız hayır dediğimiz şeyi yapması durumunda hayır diye bağırmak olacaktır. Tabi bu bağırmak biraz yüksek sesle azarlarcasına olmamak kaydıyla yapılır. İkaz niteliği taşır kesinlikle korkutmamalısınız. Size olan güvenini boşa çıkarmamalısınız.

İstemediğiniz hareketleri yaptığında misal bir şeyleri kemirmek, tasmayı çekiştirmek, beklememek, havlamak, tuvaletini yanlış yere yapmak gibi davranışlar sonucunda dostumuza biraz yüksek sesle hayır diyoruz. Bu da işe yaramadı ise boynundaki eğitim tasmasını biraz sert biçimde çekiyoruz. Tabi güç gösterisi yapmaya kalkışmadan yapıyoruz. Canını acıtmak değil onu eğitmek amacımız. Köpek eğitimi cezalandırma işleminde elimizdeki tasma ile ona vurmaya kalkışmak verdiğimiz tüm eğitimi sıfıra çeker. Sizden şiddet gören köpeğiniz sizi kötü bilecek size olan güvenini kaybedecektir. Haliyle daha sonraki zamanlarda sözünüze itaat etmesi olası değildir. Bu güzel dostların ödül ve ceza kavramları hemen olay sonrasında verilmelidir. Aradan süre geçtiğinde verilen ceza ya da ödülün pek de bir bağlayıcılığı olmayacaktır. Her şey o an içerisinde yapılmalıdır ki ödülün ya da cezasın yaptığı olguya bağlı olduğunun farkına varabilmelidir. Ceza kavramı bir sözlü bir de fiziksel uygulanmalıdır. İlk kademe sözlü olandır. Alışılagelmişin dışında daha sert hayır diyerek ceza verilmelidir. Eğer ki sözlü ceza işe yaramadıysa fiziksel cezaya geçilmelidir. Fiziksel ceza ise eğitim kayışının orta sertlik ile çekilmesidir.

Köpek eğitimi cezalandırma kavramında öncelikle bir eğitim kayışının bulunması gereklidir. bu kayış onun aldığı eğitimin direğini oluşturacaktır. Bu kayış içeri doğru çıkıntıları olan bir boyun tasmasıdır ve eğitim sırasında tasma onun koynunda kayış sizin elinizde olmalıdır. Özellikle tasma ile gezdirme eğitimin verilmesinde çok işe yarar bu tasmalar. Sizden önde gitmemesi gerektiğini tabir yerindeyse hafifçe boğarak öğreteceksiniz. Dikkat etmeniz gereken şey onun canını yakmamanız gerektiğidir. Tasma onun nefes almasına engel olmayacak sıkılıkta olmalıdır. Bunun ayarlamasını çok iyi yapmanız gerekmektedir. Sonrasında ilk olarak sözlü ceza sonrasında fiziksel ceza uygulanmalıdır. Asla ona şiddet ile bir şey yapmamalısınız.

Sonucunda ise köpeğiniz sizden aldığı komutları artık yavaş yavaş öğrenmeye başlayacaktır. Bu eğitim aşaması için 5 6 aylık olması gerek köpeğiniz eğitimin bitmesi için 6 aya ihtiyaç duyacaktır. Köpek eğitimi cezalandırma pozitif şekilde yapılmalıdır. Her hatanın ardından ceza vermek gibi bir durum asla söz konusu değildir. Sabırla tekrar yapacak ve alıştırmalarınız için bolca vakit ayıracaksınız. Ancak bunun sayesinde köpeğinizin bir şeyler öğrenmesi mümkündür. Ancak öğrendiği ve uyguladığı davranışın tersini sergilediğinde ona ceza vermelisiniz. Her hatasında sertçe hayır derseniz sizden korkacaktır. Ayrıca dikkatini yoğunlaştırmasını sağlamalı ve sevgi, şefkat ile yaklaşmalısınız. Başarıyı yakalamanız için her şeyi gerektiği gibi yapmalısınız.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Köpek eğitimi cezalandırma